Nieuwsbrief 2008

Jaargang 12, nr. 12

Seizoensopening:
Ook nu was er weer een prachtige collectie tractoren, stationaire motoren en miniaturen te bezichtigen. In het middenpad stond een heuse dorskas opgesteld, aangedreven door de Blackstone, een stationaire motor. Door de vroege Hemelvaart was de opening al op 3 mei. Het was prachtig weer en de opkomst was goed.
Zoals ieder jaar werd ook nu weer het clubkampioenschap ringsteken gehouden. Er waren ongeveer 16 deelnemers. Wilco de Jonge trok veel belangstelling met zijn Allis-Chalmers HD9 rups tractor, een zeldzaam exemplaar. Al met al
was het een geslaagde dag.
Opening Seizoen 2008

Thema van het jaar:
Het thema voor 2008 was Allis-Chalmers, een merk dat voor velen nostalgie oproept. Omdat er nogal wat trekkers van dit merk onder de leden zijn, was het niet moeilijk om een collectie bij elkaar te krijgen. Ze stonden netjes opgesteld, de Amerikaanse, de Engelse en er was zelfs een Franse FD-3. De tractoren waren voorzien van de nodige informatie en een kast met folders van dit merk. Ook in de vitrinekasten ontbraken de Allis-Chalmers tractoren niet.
Thema 2008
Seizoen:
We kunnen terug zien op een geslaagd seizoen. Was het de eerste weken rustig, in de zomermaanden waren de dagen dat er 75 bezoekers kwamen geen uitzondering. De verkoop van ijs bleek wederom een schot in de roos. Een onvergetelijke dag was zondag 31 Augustus. De Zeeuwse editie van De Ride for the Roses hadden die dag een stempelpost bij het trekker- museum. Er kwamen ongeveer 2000 fietsers hun stempel halen. Mede door het goede weer en het optreden van Zangeres Annemarie uit Goes met haar country muziek werd het een gezellige drukte.
Ride for the roses

Bijzondere Tractor:
Een bijzondere tractor die dit jaar in het museum opgesteld stond was de Field-Marshall series 3. Van dit Engelse merk zijn er in de jaren 40 en 50 verscheidene geïmporteerd naar Nederland. De bijzonderheid van deze tractor zit in zijn klassieke geluid, zijn bijzondere verschijning en om zijn aparte startprocedure. Om deze tractor te kunnen starten had je een startpatroon nodig wat tevens inhield dat je een wapenvergunning nodig had. Ook stond in de vitrinekast een identieke Field Marshall 1:16 van C.T.F. : Collec table toys factory.
Oldtimer 2008

Een bijzondere gast:
De voorzitter van de OTMV, Klaas Dijkstra heeft zijn Cockshutt 20 voor het jaar 2008 en 2009 beschikbaar gesteld. Ondanks dat de tractor niet gerestaureerd was, is het voor ons een interessante tractor die zeker niet in het museum mag ontbreken. De Cockshutt heeft vooral in Zuidwest Nederland een belangrijke rol gespeeld. Omdat na de watersnoodramp van 1953 vele landbouwwerktuigen verloren zijn gegaan, deed het Canadese Rode Kruis een schenking van landbouw- gereedschappen en werktuigen waaronder deze Cockshutt. Op deze manier zijn er zo'n 250 Cockshutts naar Zeeland en Zuid-Hollandse eilanden gekomen en hebben hun steentje bijgedragen aan de wederopbouw van de onder water gelopen gebieden.
Een bijzondere gast