Sporen naar het verleden SBG 2016

De Stoomtrein Goes - Borsele houd ieder jaar tijdens de Hemelvaartsvakantie het evenement "Sporen naar het verleden". Dit jaar waren wij uitgenodigd om deel te nemen vanwege het thema Landbouw. De spoorlijn waar over gereden wordt door de mooie "Zak van Zuid-Beveland" is het oude landbouw lijntje. Hierover werden vroeger de landbouw producten zoals aardappels en bieten uit dit gebied naar Goes gebracht. Om dit te symboliseren werd het gedorste graan met kruiers van de dorskast naar de trein gebracht. In Hoedekenskerke werd dit bij de molen gemalen en als pannenkoekenmeel weer terug naar Goes gebracht waar er natuurlijk pannenkoeken van werden gebakken. De spoorlijn kan worden gevolgd tot aan Baarland. Onderweg rijd de trein langs ons trekkermuseum, waar alleen de motorwagen volgens een rooster stopt. Bij Kwadendamme kan men wel in en uitstappen. In Hoedekenskerke waar de trein stopt is een spoorweg themapark ingericht met een gebouw waar modeltreinen rijden en waar wat genuttigd kan worden. Er is ook een mini spoorbaan. Van hieruit kan men met de motorwagen nog verder naar Baarland.
Elke dag waren er zo'n 15 tractoren al of niet met werktuig zoals ploeg, cultivator of kunstmeststrooier. De dorskast en maaibinder stonden regelmatig te draaien. Het lange gras op het terrein werd gemaaid, geschud en geperst zodat dit er ook weer mooi kort bij lag. Onze stand werd regelmatig goed bezocht. De locomotieven van de SGB reden af en aan en de stoomkraan was volop in bedrijf. Grote tand- en wormwielen drijven de lieren aan. Voor de machinist is het uitkijken om niet tegen de tandwielen te komen.
Alle deelnemers kregen de gelegenheid om met de trein naar Hoedekenskerke te rijden. Daar werd dan ook ruim gebruik van gemaakt. In Hoedekenskerke werd de overstap gemaakt in de motorwagen en na terugkomst werd er wat gedronken.  Enkele jeugdige leden van de club konden het niet nalaten een rondje te rijden in de mini spoorbaan. Het locomotiefje had het er maar zwaar mee.

www.destoomtrein.nl

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Foto's beschikbaar gesteld door:

H.M. de Troije.

Terug naar evenementen