Havendagen Kortgene 2010

Voor de derde achtereenvolgende keer was de OTMMZ uitgenodigd, tijdens de zaterdagse festiviteiten van de Kortgeense havendagen, om een wedstrijd ringrijden te houden. De veertien deelnemers kregen de Hoofdstraat tot hun beschikking om te strijden om de drie bekers. De invloed van de finale van de wereldkampioenschappen voetbal in Zuid Afrika tussen Spanje en Nederland had duidelijk invloed tijdens deze wedstrijd. De bekers waren voorzien van een oranje middenstuk en sommige tractoren werden getooid met een oranje kroon of ballon. De straten van Kotgene waren voorzien van het nodige oranje en ook onze eetgelegenheid was in deze kleur versierd. Zelfs de vuvusele heeft zijn intrede gedaan in het ringsteken op oude tractoren. Eén bezoeker had de nodige lef. Hij liep rond in een Spaans shirt. Om dit jaar Murphy (zie 2009) geen kans te geven zijn de ringen voorzien van een duidelijke kleurcode zodat het niet zien van de ring en daardoor missen niet aan de orde was. Het weer was zeer warm en het wachten op de beurt werd dan ook zoveel mogelijk in de schaduw van de spaarzame bomen gedaan. De heren van Oeveren en van Schaik verzorgden de ring en de dames Veerhoek en Melio zorgden ervoor dat de punten bijgehouden werden op het score bord en Ada legde alles vast op film. Er was genoeg belangstelling en enkele jonge toeschouwers moedigden de rijders aan. Omdat het belangrijk is te drinken bij zulke extreme temperaturen werd er na 6 beurten een pauze in gelast. Van de verstrekte consumptiebonnen werd gretig gebruik gemaakt op het schaduwrijke terras van Messina. Daarna werden wij gastvrij onthaald in de Graaf van Buuren, waar een speciale tafel voor ons was gereserveerd. Zelfs was er voorzien in een gelegenheid om onze petten op te hangen. Na een heerlijke maaltijd werd het tijd om de wedstrijd te vervolgen en te zien wie over stalen zenuwen beschikte om de steeds kleiner wordende ringen te steken. De kleinere ringen leveren steeds meer punten op, zodat eerder behaalde resultaten uit het verleden geen garantie geven op de overwinning. Eén deelnemer had de nodige moeite om de ringen te steken. Door een worst voor te hangen hoopte men dat dit zou veranderen, maar helaas. Toch blijft deelnemen belangrijker dan winnen.
De prijsuitreiking werd verzorgd door de heer van Kooten, burgemeester van de gemeente Noord Beveland. Voordat hij de bekers overhandigde wilde hij eigenhandig ervaren hoe moeilijk het is de ring te steken.
De winnaar van vorig jaar Ko van Maldegem uit Kortgene werd na een kamp met Peter Driesprong derde met 360 punten op een Allis Chalmers B. De tweede prijs werd gewonnen door Chris Melio uit Driewegen op zijn Lanz met 400 punten. De eerste plaats was voor Bas Martens uit Lewedorp met 450 punten op een Vierzon. Dat winnen soms ook belangrijk is blijkt uit het feit dat Bas spontaan een dansje maakte toen de Juuntrappers hem een aubade brachten. Hierna was het tijd om de verhitte hoofden af te koelen in de Korenbeurs. We kijken terug op een zeer gastvrij onthaal in Kortgene.
Toch moet Murphy in de buurt van Kortgene wonen want toen de secretaris de toeschouwers het één en ander van de deelnemende tractoren wilde vertellen, viel de geluidsinstallatie uit en tegen het eind van de middag pakten donker wolken zich samen.

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Bekijk de video van A. Prince

Foto's beschikbaar gesteld door:

H.M. de Troije, P. Driesprong.

Terug