Provinciale ploegwedstrijd 2018 īs-Heer Arendskerke
Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.
ploegen wp 2014

Foto's beschikbaar gesteld door:

E. Davidse

Omroep Zeeland item

Terug

Tekst van een persbericht opgesteld door dhr P. Hanse van de Stichting Zeeuwse ploegwedstrijden.

Op 8 september 2018 zijn de Zeeuwse Ploegkampioenschappen gehouden. De locatie hiervoor was een landbouwperceel van Landbouwbedrijf Ruijs, aan de Meerkoetweg te 's-Heer Arendskerke.

Nadat ’s ochtends de ploegers instructie kregen en de gelegenheid hadden om hun ploegen af te stellen in de grond, werd om 12.00 uur de wedstrijd geopend. Met prachtige weersomstandigheden en onder een ruime publieke belangstelling van zo’n 250 bezoekers is de wedstrijd geploegd door 16 antieke tractoren en ploegen en door 10 moderne tractoren met ploegen. Tevens werd door 6 leden van de Stichting het Werkend Trekpaard een demonstratie gehouden met het ploegen met trekpaarden, met 2-spannen en enkelspan paarden.
Iedere ploeger moest zijn eigen wedstrijdveld op de juiste manier omploegen. Elke ploeger wordt dan beoordeeld op onder andere: recht en vlak ploegwerk, het voldoende onderploegen van de tarwestoppel, het op de juiste manier aanploegen van de geer die in elk veldje zit en het aanhouden van de juiste ploegdiepte.
De omstandigheden voor het ploegen waren prima, er is goed ploegwerk verricht door de deelnemers.
De uitslagen zijn hierbij gevoegd. Bij iedere categorie kreeg de 1e prijswinnaar een wisselbeker en voor de nummers 2 en 3 een beker, verder kreeg iedereen een herinneringsaandenken. Ook waren er geldprijzen voor de winnaars, beschikbaar gesteld door de Rabobank Oosterschelde. De beste (moderne) ploegers worden volgend jaar naar de Nederlandse Ploegkampioenschappen afgevaardigd.
Naast de 21 oldtimer ploegers van de OTMMZ, waar weer enkele debutanten bij waren, met rondgaande getrokken en gedragen ploegen en met kantel en wentel ploegen waren er 3 koppel paarden van de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland en 13 moderne ploegers met 2 en meer schaar wentel ploegen.

Klik hier voor de uitslag.

Ploegvereniging Nederland
Het werkend trekpaard