Ovezande 700 jaar 2024

Het dorp Ovezande in de zak van Zuid-Beveland vierde dit jaar zijn 700 jarig bestaan. Op zaterdag 15 juni is ter gelegenheid hiervan een feestdag georganiseerd met als thema "Van trekpaard tot trekker"
Als OTMMZ waren wij uitgenodigd om een demonstratie ringsteken en ploegen te verzorgen.
Verdere activiteiten waren: ringrijden met paarden, ploegen met paarden, oude en nieuwe landbouw werktuigen, solexrace en allerlei kraampjes. De fietstocht Toer de Borselse boer deed het dorp ook aan.
Ondanks het toch wel koude weer vanwege de wind, heerste er een gezellige drukte op het feest terrein. De OTMMZ kraam stond in de straat waar de ringsteek demonstratie werd gehouden en de dorkast stond daar ook rustig te draaien. Aan het eind van de straat was er zicht op het perceeltje waar het span paarden met wentel ploeg en de trekker met rondgaande ploeg de best wel zware grond keerden. De stichting Werkend Trekpaard had hun promotie wagen bij het veldje staan. Een straat verderop was de ringrijwedstrijd in volle gang. Tussendoor was er live muziek bij het terras. Rond de kerk stond het vol met kramen en op het grasveld naast de kerk stond het moderne landbouw materiaal.
In de tweede helft van de middag werd de Solex race gehouden. Ze raasden als gekken, al of niet verkleed, door allerlei nauwe doorgangen. Af en toe viel een deelnemer geheel of tijdelijk uit omdat de techniek faalde, en af en toe viel een deelnemer letterlijk alleen maar. Die krabbelde dan weer vlug op en vervolgde zijn race. Kortom volop activiteit en joleit in Ovezande. Het bleef dan ook nog lang onrustig die dag in dat 700 jaar oude dorp.

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Foto's beschikbaar gesteld door:

H.M. de Troije, A. de Schipper, J. Balk

Terug