Opening museumseizoen OTMMZ 2023

Zoals gebruikelijk is de aftrap van het seizoen de opening van het Trekkermuseum met het clubkampioenschap ringsteken.
Na de koffie en cake verwelkomde de voorzitter de leden en gedeputeerde Jo-Annes de Bat, die de officiële opening zou verrichten door traditie getrouw het steken van de eerste ring. Jo-Annes is afkomstig van een boeren bedrijf, dus het trekker rijden is geen probleem. Maar op een oude Lanz wordt het toch wat spannender. Na een proef rondje was het appeltje eitje voor de gedeputeerde.
Dit jaar is de tentoonstelling geheel gewijd aan Engelse trekkers. Een blinkende Turner-Yeoman staat onder de thema vlag te pronken.
In het museum stonden verschillende stands waaronder Aat Visser van het "Meccano Gilde Nederland" met werkende modellen van landbouw voer- en werktuigen en andere creaties waaronder speelautomaten waar kinderen naar hartelust mee konden spelen. Neem een kijkje op hun website.
Rinus Hoogesteger was aanwezig om zijn modellen te showen. Een opengewerkt model van een dorsmachine en een Claeys M103 werd door Rinus Hoogesteger gedemonstreerd. Zijn zelfbouw trekker stond een hele dag te draaien op een beetje spiritus.
De voorzitter Rinus van t'Westeinde had van de gelegenheid gebruik gemaakt om een lego schaalmodel van de Titanic te showen. Deze is door zijn vrouw gewonnen met een verloting en door hemzelf in de vrije dagen rond Kerst en Nieuwjaar opgebouwd. In totaal duizend zakjes met steentjes. Het geheel is voor het vervoer in drie delen te splitsen.
Op het buitenterrein voor het museum stondnen een mooie Scania vrachtwagen met twee trekkers er op en een Oliver 88 met tussen in een Duitse Farmall, nog een Porche Super en een BM 350. Op het veld achter stond IHC stationaire motor opgesteld die als aandrijving van een karnton fungeerde. Hier stonden ook alle trekkers opgesteld om deel te nemen aan de ringsteek wedstrijd
Die ging na het steken van de eerste ring door gedeputeerde Jo-Annes de Bat van start met het gebruikelijke proef rondje. Nadat de eerste ronden van het ringsteken waren afgelopen werd het bij de frietwagen een stuk drukker. Het terras zat vol. Hier lagen ook twee stapwielen. Deze werden voornamelijk gebruikt bij het ploegen. De spaden drongen diep de grond in en zo had de trekker genoeg trekkracht om de ploeg door de grond te trekken. Zelfs in de moderne landbouw worden ze weer gebruikt.
Na een uurtje werd de wedstrijd vervolgt en gaande weg wordt de ring na iedere drie ronden verkleint waarbij de te verdienen punten worden verhoogd. De kleinste ring levert 50 punten op en levert dan ineens een andere winnaar op dan gedacht. Derde werd Dennis Dorepaal op een Lanz D9506 met 300 punten. Tweede werd van de Graaf met 320 punten op een Lanz. Corne op't Hof werd eerste op een McCormick D217 met 350 punten. De wisselbeker en de eerste beker staan nu bij Corne te pronken voor zijn raam. Het grasveld had zwaar te leiden gehad door de vele regen van de dagen er voor. Maar volgens onze vrijwilliger die het onderhoud voor zijn rekening neemt, is er na een tijdje niets meer van te zien. Net na het einde van de wedstrijd begon het te regenen, zodat veel deelnemers nat thuis kwamen na een verder geslaagde dag. De dag erna werd het museum vereerd met een bezoek van Amerikaanse oldtimers.

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Neem op een kijkje op onze facebook pagina voor foto's en filmpjes.

Foto's beschikbaar gesteld door:

H.M. de Troije, E. Koolhof, K Joossen

Terug naar evenementen