Opening museumseizoen OTMMZ 2014
en opening WP loods

17 mei was de derde zaterdag in mei en traditie getrouw wordt dan het museum voor het seizoen weer geopend. Dit jaar met een extra vrolijk tintje. De opening en ingebruikname van de loods die wij hebben gekregen van de Kon. Wilhelminapolder. De weergoden voorspelden een schitterend zonnige dag. Samen met de vele aanmeldingen van leden met hun materiaal beloofde het een geweldige dag te worden. De tractoren werden opgesteld per merk en van elk nog bestaand merk was een nieuw model aanwezig. Zo stond er een Deutz Fahr, Valtra, Case, New Holland, John Deere en een Massey Ferguson. Van het thema merk Steyr waren er twee van de nieuwste modellen te zien. De dorskast werd geïnstalleerd en de stands bemand. Om 11.00 u. stond de officiële opening van de loods gepland door de commissaris van de Koning Han Polman en voormalig directeur van de Kon. Wilhelminapolder Jan Paul van Hoven.
De voorzitter vertelde in zijn toespraak hoe het museum was ontstaan en stilaan werd uitgebreid. Met als laatste feit de loods. Hij bedankte de overheden, zoals de gemeente Borsele en de provincie Zeeland voor de medewerking, gelden en vergunningen. Alle bedrijven die als sponsor hadden bijgedragen aan de bouw met in het bijzonder de firma Hoondert staalbouw die als aannemer fungeerde maar ook financieel de mogelijkheden creëerde om te kunnen bouwen. Daarnaast de mensen die op welke manier dan ook hadden bijgedragen aan de bouw van de loods. Hierna werd het doek van het naambord getrokken en werd de naam WP loods zichtbaar. Hierna volgde een toespraak van de commissaris van de Koning Han Polman, waarin die het belang onderstreepte van het in stand houden en tonen van de ontwikkeling van de landbouw mechanisatie. Hij loofde ons streven om de landbouw cultuur uit het verleden via educatie over te brengen aan de jeugd. Dit is ook een van de redenen dat wij in aanmerking kwamen voor een subsidie uit het Europese landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Reden voor Jan Paul Verhoeven om in zijn toespraak het belang van de Europese verkiezingen onder de aandacht te brengen. Beide heren kregen daarna een uitgebreide rondleiding in en om het museum. De WP loods werd al direct ingezet als verkoop locatie voor een onderdelen, gereedschap en machinemarkt. De opbrengst is voor de lege kas van de club. Ook enkele kramen met streekproducten stonden in de loods. Ook op het terrein waren kramen met (Zeeuwse) producten. Museum 't waskot was aanwezig en demonstreerde hoe het wassen vroeger werd gedaan. Kinderen maakten gretig gebruik van de traptrekkers van het museum en de carrousel van de stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland draaide zijn rondjes aangedreven door een trekpaard. Met een huifkar achter een trekker werd er gereden tussen het museum en de Schaapskooi. De rally vrachtwagen van Adwin Hoondert waar hij de Dakar rally mee gereden heeft stond opgesteld bij de ingang van het museum. Er werden een aantal dorsdemonstraties gegeven. Verder was er gelegenheid genoeg op de verschillende terrasjes een praatje te maken en wat te drinken.
In het museum heeft een mooi samengestelde verzameling van Steyr tractoren naast andere merken en modellen een plaatsje gekregen. Maar omdat Steyr ook bromfietsen en rijwielen heeft gemaakt worden daar ook enkele modellen van geshowd. Ook stationaire motoren en werktuigen staan opgesteld. Op het bordes staat nu permanent de modelboerderij van Daan Boonman opgesteld. Deze is helemaal van verf roerstokjes gemaakt.
Het bestuur heeft veel tijd en energie in de organisatie van deze dag gestoken, maar het was dan ook een prachtige dag met veel deelnemers en bezoekers.

Helaas zijn een aantal foto's onscherp.

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Foto's beschikbaar gesteld door:

H.M. de Troije, C. Boonman, Fam. Driesprong, A. Mol.

Terug naar evenementen