Historische ploegdag 2023 Veere

Helaas is het niet meer mogelijk een Zeeuwse ploegwedstrijd te organiseren voor moderne ploegen. Omdat wij als OTMMZ hier altijd bij aan konden sluiten betekend dit voor ons dat we nu op eigen initiatief een ploegwedstrijd moeten organiseren. Drie leden hebben zich hier voor ingezet. Aangezien wij als club het behouden van het historisch erfgoed van de mechanisatie in de landbouw tot doel hebben noemen wij de ploegwedstrijd vanaf nu,

Historische ploegdag.

De eerste Historische ploegdag is zaterdag 30 september gehouden te Veere. Ko Brasser stelde hiervoor een veld stoppel beschikbaar. Waarvoor veel dank, want grond om te ploegen is een probleem.
Eigenlijk was het de bedoeling de voorgaande zaterdag te ploegen, maar er viel toen dusdanig veel regen dat dit niet te doen was. Ook nu was er de vrijdag er voor ook nog regen gevallen, maar dat was niet nadelig. De grond had precies de goede vochtigheid voor oude ploegen en trekkers. Zeker met het zonnetje dat de stoppel snel droogde, ploegde het prima. Helaas was door de verschuiving van een week het deelnemers aantal wel gezakt, want bij goed weer gaan mensen in de landbouw zelf ook weer aan de slag. Toch verschenen er 5 heen en weer gaande ploegers en 4 rond gaande ploegers aan de merkstreep om hun kunde te testen en te laten zien.
Sommigen voor de eerste keer aan het ploegen, anderen voor het eerst in een andere categorie en weer anderen zijn al wat langer bezig.
Het mooie was de verscheidenheid aan ploegen en trekkers. Een één en twee schaar wentelploeg, twee kantelploegen, een tweeweg ploeg, een getrokken één en twee schaar rondgaande ploeg en twee gedragen rondgaande ploegen.
Een vierkoppige jury beoordeelde de verrichtingen, waarbij Adrie Driedijk fungeerde als mentor voor de andere drie leden omdat die wat onervaren waren in het op de juiste manier beoordelen van de resultaten. Een goede zaak dat zowel ploegers als juryleden elkaar opleiden en hun kennis overdragen. Op die manier blijft ook dit deel van het erfgoed behouden. Kees de Nood kreeg een dubbelfunctie door zowel als fotograaf als jurylid op te treden.
Gastheer Ko Brasser had als gastheer en jurylid de taak de uitslag bekend te maken en Lieke Gideonse reikte op voortreffelijke wijze de bekers uit.

Uitslag heen en weer gaand: 1 Ad van Dis, 2 Bram Lorier, 3 Corné Davidse, 4 Thijs Buize, 5 Anton Kodde
Uitslag rondgaand: 1 Henk de Troije, 2
Bo de Kam, 3 Bram van de Velde, 4 Jan Wisse

De catering was in handen van Ciska Gideonse van de theetuin Plantlust.

Na afloop was iedereen het er over eens dat het een geslaagde en gezellige dag was. 

 

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.
ploegen wp 2014

Foto's beschikbaar gesteld door:

H. de Troije, E. Davidse, K. de Nood,
A. Gideonse, C. Gideonse, A. de Visser, A. Kodde

Terug