Erfgoeddag in het landschap 2014
Door de Stichting Het Zeeuwse Landschap (HZL), Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) is de OTMMZ uitgenodigd op hun 'erfgoeddag' bij de historische boerderij Hoeve Van der Meulen onder de rook van 's Heer Abtskerke een ploeg en dors demonstratie te geven. De bedoeling was vier kleine velden om te ploegen op winterland.
Nadat de kleine dorsmachine was ge´nstalleerd werden de deelnemers voorzien van de gebruikelijke koffie. Ditmaal zonder bolus want die gewoonte hebben wij wel maar de organisatie van deze dag niet. Na de opening door gedeputeerde Ben de Reu werd uitgelegd hoe er geploegd diende te worden. Een span paarden werd ook aan het werk gezet. De wentel en kantel ploegers kregen een apart veld. Drie rondgaand getrokken en een gedragen konden op een ander veld aan het werk. De zware en droge grond waar veel los stro, hooi en onkruid op lag zorgde voor de nodige moeite om alles netjes om te leggen. De Ransomes TS41 ploeg had zichtbaar moeite om zijn grotere soortgenoten die een stuk dieper ploegden te volgen. Het was voor de ploeger ook de eerste keer dat hij hier mee werkte. Ook voor enkele andere deelnemers was de eerste keer dat ze ploegden of met een andere ploeg werkten. De ervaren ploegers waren de anderen behulpzaam bij het instellen. Daarom werd het ook een leerzame dag.
Over bezoekers hadden wij niet te klagen. Deze dag werd goed bezocht en het publiek nam ook de moeite om onze verrichtingen te volgen. De mist trok maar langzaam op maar hierna scheen het zonnetje en werd het lekker warm. Kortom voor de deelnemers een mooie, leerzame en gezellige dag
We hopen op een voortdurende samenwerking tussen de organisatie en de OTMMZ zodat wij meer van ons hobby kunnen laten zien en op die manier de kennis over kunnen dragen aan onze jonge clubleden.
Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Foto's beschikbaar gesteld door:

H.M. de Troije.

Terug naar evenementen