Het historisch dorsbedrijf herleeft.

Op uitnodiging van de familie Brasser, nam de OTMMZ deel aan het evenement "Het historisch dorsbedrijf herleeft". De bedoeling was om alle facetten van het dorsbedrijf door de jaren heen te laten zien. Hiervoor waren een groot aantal tractoren, machines, motoren en werktuigen verzameld op de theeschenkerij, De Blauwe Reiger te Veere.
Uitgerekend viel net voor de aanvang 3mm regen uit een plaatselijke bui. Dit had echter geen nadelige gevolgen voor de aktiviteiten en daarna was het perfect weer voor een evenement als dit.
In de morgen werd een begin gemaakt met het dorsen met twee verschillende Borga dorskasten. De kleine werd aangedreven door een stationaire motor en de grote door een International McCormick WD6. Een houten stro pers was toegevoegd bij de kleine Borga maar deze heeft ook een eigen aangebouwde pers. Er werden ploegpercelen uitgezet, waarbij ook een deel voor de International rupstrekker en een span Belgische koudbloed paarden was bestemd. Door twee man werd er op de oude manier tarwe gesneden met de sikkel, gebonden en gestuikt. Een 6 cilinder Fordson Major voor een binder is geen alledaags gezicht. Onder grote belangstelling werd 's middags geploegd, gedorst en er verschenen 6 combines ten tonele, waarvan 1 moderne. De geschiedenis van de gele lijn werd op deze manier duidelijk in beeld gebracht. Van de Claeys M103 was in de theeschenkerij ook een schaalmodel aanwezig. Hierbij stond ook de miniatuur dorscombinatie op gesteld die buiten aan het werk was te zien. Onder het genot van een hapje en een drankje, waarbij Zeeuwse specialiteiten zoals babbelaars, bolussen en slibtong werden verkocht en muziek uit de oude doos was het voor menige fietser die de passerende fietsroute volgde een aangename verrassing.

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Foto's beschikbaar gesteld door:

H.M. de Troije.

Terug naar evenementen