Thema 2023
Het thema van 2023 is gewijd aan Engelse tractoren.

Engeland behoort tot de wereldmachten, welliswaar nu kleiner dan in het verleden, maar toch een belangrijke speler op velerlei gebied. Eén van de nadelen van die positie is dat Engeland ook snel betrokken raakt bij oorlogen. Een voordeel daarvan is dat technische ontwikkelingen en vernieuwingen dan snel gaan.
Het stoom tijdperk begon in Engeland. Daardoor liepen zij ver voor op andere landen. Echter in Amerika en Duitsland, die deze techniek ook gebruikten, werden er volop pogingen gedaan om een eenvoudiger manier te vinden om machines aan te drijven. Van de logge en tijdrovende manier om met stoommachines te werken wilde men af. De verbrandingsmotor werd een goede vervanger. In Engeland volgde men deze ontwikkelingen ook maar de vernieuwingen waren veel minder dan in de USA en Duitsland.
De 1e WO, die in Engeland the "Graet Wore" wordt genoemd, bracht daar verandering in. Omdat veel mannen deelnamen aan de oorlog en lange tijd of dikwijls niet meer terug keerden van het front, onstond er een gebrek aan mankracht in de landbouw. Dus de voedselvoorziening kwam in gevaar. Doormiddel van mechanisatie van de landbouw wilde men de productie verhogen. Deze machines die men hiervoor wilde gebruiken moesten ook door vrouwen en minder kundige arbeiders bediend kunnen worden.
Henry Ford was de man die daar precies het goede antwoord op had met de Fordson F. Vanuit de USA was hij gestart met een tractor fabriek in Ierland om ook de Engelse markt te bedienen. Toen echter de 1e WO volop woede verhuisde hij de fabriek naar Engeland om effectiever aan de vraag te kunnen voldoen. Ook andere Amerikaanse merken deden hun intrede in Engeland, echter op een veel kleinere schaal.
Na de Graet Wore, zag men in Engeland ook het nut en de kansen om met eigen middelen de mechanisatie vorm te geven. Dat was de tijd waarin vele merken ontstonden. Ook merken uit voornamelijk Amerika gingen in Engeland tractoren bouwen. Sommigen voor korte tijd en anderen verdwenen soms weer snel van het toneel.

Hieronder de geschiedenissen van de merken die in 2023 met een of meerdere tractoren binnen dit thema vertegenwoordigd waren in het Trekkermuseum.

De geschiedenis van Allis-Chalmers uit 2008
De geschiedenis van Mc-Cormick International uit 2011
De geschiedenis van Massey-Ferguson (Harris) uit 2012
De geschiedenis van Ford en Fordson uit 2013
De geschiedenis van New-Holland (Case) uit 2016
Klik op de foto en het document opent.