Thema 2019 documenten.

Het thema van 2019 is gewijd aan Duitse tractoren.

Duitsland is van oudsher een land waar de maak industrie belangrijk was en nog steeds is. Het is tevens een land met veel agrarische bedrijven. Deze waren vroeger talrijk en klein. Het vele zware handwerk werd door de families gedaan. Al eind 1800 werden al vele producten uitgevonden die dit werk lichter en sneller moesten laten gebeuren. De mechanisatie begon daar welliswaar klein maar wel vroeg. De echte grote veranderingen vonden echter, net als in Nederland, pas plaats na de 2e WO. Er ontstonden vele bedrijven die tractoren en werktuigen maakten. Vele verdwenen in de loop der tijd weer van het toneel, maar nog steeds is Duitsland een belangrijke speler op dit gebied. Het feit dat Amerikaanse bedrijven fabrieken openden of bestaande Duitse fabrieken overnamen geeft dit wel aan.
Genoeg stof om hier een keer bij stil te staan en in 2019 het Trekkermuseum in te richten met Duitse tractoren.

Hieronder de geschiedenissen van de merken die in 2019 met een of meerdere tractoren binnen dit thema vertegenwoordigd waren in het Trekkermuseum.

Er waren ook enkele merken vertegenwoordigd zoals Eicher, MAN, Bautz en Holder, maar hier is nog geen historie van geschreven.


De geschiedenis van Hanomag uit 2010
De geschiedenis van Mc-Cormick International uit 2011
De geschiedenis van John-Deere en Lanz uit 2015
De geschiedenis van Deutz uit 2017
De geschiedenis van Fahr uit 2017
De geschiedenis van Allgaier-Porche uit 2019
De geschiedenis van Fendt uit 2019
Klik op de foto en het document opent.