Opening museumseizoen OTMMZ 2017

Nadat vorig jaar vanwege het evenement "sporen naar het verleden" de opening van het museum niet is gehouden, konden de liefhebbers van oude tractoren hun hart weer ophalen bij de editie van 2017. Alle voorspellingen gaven aan dat het een mooie dag zou worden, maar de deelnemers hadden op de heenweg naar het museum wat extra kleding nodig want het was erg koud. Maar al snel prikte de zon door de wolken en 's middags was het zelfs warm op het grasveld. Het jaarlijkse clubkampioenschappen ringsteken werd ook weer gehouden.
De officiŽle opening werd gedaan door gedeputeerde Ben de Reu. Na een praatje van de voorzitter Rinus van 't Westeinde en Ben de Reu ging een lang gekoesterde wens van de gedeputeerde in vervulling. De openingshandeling is namelijk de eerste ring steken met een tractor. De Reu vertelde dat hij als kind veel op de boerderij van zijn opa was te vinden om te helpen. Daar werd alles nog met paarden gedaan en de Reu met zijn broers werkten daar ook mee. Toen de mechanisatie ook op die boerderij zijn intrede deed door middel van een tweedehands Massey Ferguson gingen zij er vanuit dat zij dus ook op die tractor mochten rijden. Helaas, dat had geen plaats. Nu kon hij dus eindelijk ook een keer tractor rijden. Tijdens het opwarmen van de Lanz waarmee hij de actie zou ondernemen kreeg hij uitgebreid uitleg over de start procedure van Rinus Knuit. Na even een les rondje was Ben in staat om zelfstandig de Lanz te bedienen en de eerste ring te steken. Dat ging prima en was raak. Toch moest het nog een keer over voor de foto. Hierna werd uitgebreid het museum bekeken waar een keur van tractoren staan opgesteld met het thema Deutz-Fahr. Hier stond ook een stand van het "Meccano Gilde Nederland". Voor velen een flashback naar hun jeugd toen de interesse voor techniek werd geboren. Maar ook de huidige aanwezige jeugd vond deze werkende miniaturen opgebouwd uit stripjes, wieltje, raderen en boutje interessant. Neem een kijkje op hun website.
Op het buitenterreinstond een kleine 1 cilinder IHC stationaire motor opgesteld. Met een listig systeem werd er alleen ontbranding verkregen wanneer het toerental te laag werd. Onbelast ontstak de brandstof na ongeveer na 4 slagen. Over energie bewust gesproken. Wel was er behoorlijk wat smering nodig.
Ondertussen waren de deelnemers gestart met de wedstrijd ringsteken. Na enkele ronden werd er gestopt voor de middag pauze waarbij de wagen van huisleverancier "Onder de Toren" druk werd bezocht. Bij het vervolg van de wedstrijd kwam er steeds meer publiek en werd het een gezellige drukte. Er was geen kamp nodig want de uitslag was over duidelijk. Op de derde plaats eindigde Jeroen Lampert op een Porche met 440 punten. Tweede werd Rinus Knuit op een Lanz D1506 met 450 en maar 1 gemiste ring. Eerste en daarmee winnaar van de wisselbeker was Arjen Nieuwenhuijse op zijn Lanz met 470 punten en geen enkele gemiste ring. De uitslag geeft aan dat het niet uitmaakt of je jong of oud bent, ieder heeft evenveel kansen. Na de wedstrijd bleven veel leden en bezoekers gezellig praten in het museum en op het terras. Een zeer geslaagde start van het seizoen.

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Foto's beschikbaar gesteld door:

H.M. de Troije, A.de Schipper, C. de Groot

Terug naar evenementen